Péntek, 2025-01-24, 19:39:39
Üdvözöllek Vendég | RSS

Mini-chat
200

Főoldal » 2014 » December » 27 » Ételek és mágikus jelentés a néphitben
10:59:37
Ételek és mágikus jelentés a néphitben

A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret ettek, csepegtettek rá olajat a katolikusok. Ebédre üres bablevest, mákos gubát ettek. Böjti étel volt a puliszka is, amit finomra őrölt tengeriből készítettek, és tejjel, vagy olajjal megkenve ették. Szinte minden karácsonyi ételnek volt mágikus jelentősége. A baba, a borsó, a mák a bőséget biztosította, a fokhagyma védte az egészséget, a rontás elhárítására diót használtak, a méz az egész életet édessé tette. Egyes vidékeken karácsonykor a kútba dobtak egy almát, vízkeresztkor kihúzták és a család közösen elfogyasztotta, hogy az új esztendőben egészségesek legyenek. Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros terítő került az asztalra, a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát helyeztek el, a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve.

Megtekintések száma: 324 | Hozzáadta:: Kati | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Belépés
Keresés
Naptár

«  December 2014  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Statisztika

Online összesen: 7
Vendégek: 7
Felhasználók: 0

Copyright MyCorp © 2025 By Mné
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben